REAL Sparkle Ruby Red PLA filament

REAL Sparkle Ruby Red PLA filament review

3D-Printen krijgt steeds meer functionele toepassingen. Toch blijft 3D-printen heel populair bij mensen die leuke modellen willen printen puur voor het zicht. REAL Sparkle Ruby Red PLA is een materiaal wat zich onderscheid door haar bijzondere uitstraling.

Gebruikte 3D-printers

Tijdens het testen van dit filament heb ik 3 verschillende 3D-printers gebruikt.

 • Raise3D Pro2+
 • Creality Ender 3
 • Creality CR10 Pro

Alle 3 deze machines zijn uitgevoerd met een verwarmd bed en een 0,4mm nozzle.

Het materiaal

Materiaal: PLA (Polylactide/Polylactic acid)
Merk: REAL
Kleur/variant: REAL Sparkle Ruby Red PLA

Prijs: €24,50 per 500gram
Printtemperatuur:  190-215º C
Bedtemperatuur: 0-50º C
Hoeveelheid getest materiaal: ca 800gram
Herkomst materiaal: 1x 500gr beschikbaar gesteld door REAL, 1x 500gr aangeschaft bij 123 3D

Het Sparkle Ruby Red filament wordt geleverd op een kartonnen spool met 500gram filament. Met een verkoopprijs van €24,50 komt de kiloprijs net onder de €50,- wat zeker niet goedkoop is maar in vergelijking met andere ‘specials’ is dit ook zeker niet extreem.
De spool van recyclebaar karton is naar mijn mening een goede stap om 3D-printen duurzamer te maken. De rol past goed op de 3 printers.
Het materiaal voelt wat grof aan, vermoedelijk door de toevoeging van de glitters. Het zou kunnen dat dit materiaal de nozzle sneller slijt, of dit ook echt het geval is kan ik na deze testen nog niet beoordelen.


De eerste 3D-prints

De eerste test op de Creality Ender 3 was een eenvoudige testcube van 20x20x20mm geprint op een laagdikte van 0,1mm met een infill van 20%. Als temperatuur gebruik ik 205ºC voor de nozzle en 60º C (wat hoger dan de advies temperatuur) voor het bed. De Ender heeft nog het originele printoppervlakte (Buildtak clone). Het materiaal hecht goed aan het bed.

De volgende test is een Benchy. Ook deze is direct succesvol en is van een mooie kwaliteit. Het voordeel van de glitters is nu goed te zien. Door de willekeurige verdeling van deze glitters worden de laagjes bijna onzichtbaar. Dit heeft als voordeel dat je mooie prints kan maken die geen nabewerking nodig hebben.

Ook de Polypearl Tower komt netjes uit de Ender 3. De overhang delen zijn goed gelukt. De print heeft een heel klein beetje stringing maar dit is bijna verwaarloosbaar. Het materiaal lijkt geen grote variaties in de dikte te hebben en de laagjes zijn netjes constant. De overhangtest gaat goed t/m 60º bij een laagdikte van 0,2mm op de Raise3D. 70º krijgt wat doorzakkende lagen wat op de gebruikelijk is bij PLA op de Raise3D.

Het is tijd voor een langere en meer uitdagende print. Hiervoor kies ik voor de Cellular Lamp (https://www.thingiverse.com/thing:19104). Dit is een model is een goede stresstest voor zowel de overhang als de stringing. Het model wordt gesliced in Cura 4.0 op 0,2mm laagdikte, 10% infill, zonder support, zonder raft en op 205/60C. De fan staat op 100%. De printtijd is ongeveer 17uur.

Ook deze print is een succes en het resultaat is bijzonder gaaf. Ik ben erg onder de indruk van de uitstraling van dit materiaal. De diep rode kleur met de glinsteringen geven dit materiaal een gevoel van luxe.


Problemen

Inmiddels heb ik de smaak te pakken. Het volgende model is een grote plafondkap voor een lamp. Dit model duurt ongeveer 30 uur om te printen.

Helaas mislukt de eerste print. Het model is op 1/3 van de print erg dun waardoor delen afbreken tijdens het printen. Ik pas het model aan en start een nieuwe print. Ook deze stopt na ongeveer 20uur. De Bondtech extruder staat te klikken, Nu volgt een strijd van enkele dagen met vele mislukte prints die allemaal vastlopen na ongeveer 20 uur.

De eerste 500gram was inmiddels op dus ik heb een nieuwe rol besteld om verder te kunnen testen. Ik probeer verschillende instellingen en snelheden en zet de printer open om te voorkomen dat de extruder te warm wordt. Na elke vastloper kom ik tot de conclusie dat de nozzle niet verstopt is. De problemen lijken te komen door een soort heatcreep. Heatcreep is het probleem van gesmolten filament wat in de hotend naar boven geduwd wordt in het koude gedeelte van de hotend. Hier wordt het materiaal weer hard wat voor extra weerstand zorgt en daardoor een klikkende extruder. Nu weet ik dat de Raise3D Pro2+ vrij gevoelig is voor heatcreep dus ik verplaats de print naar de Creality CR10s Pro. Ook hier loopt de print vast.

Als test zet ik vervolgens de print opnieuw aan met dezelfde instellingen maar nu met Polymaker Polylite PLA. Deze print is gelijk succesvol. Het REAL Sparkle Ruby Red PLA filament lijkt dus vast te lopen bij lange prints.

Na meerdere mislukte prints krijg ik eindelijk een geslaagde print met het Ruby Red filament. Dit lijkt meer een gelukstreffer omdat een paar grote prints daarna opnieuw mislukken.


Het probleem onder de microscoop

Om te onderzoeken wat het probleem kan zijn leg ik het uiteinde van het REAL filament onder een microscoop.

Onder de microscoop is te zien dat het uiteinde van het filament wat uit de hotend komt een grotere concentratie glitters heeft. Dit suggereert dat de glitters ophopen in de nozzle/hotend wat uiteindelijk de druk verhoogt. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een verstopping doordat deze verhoogte druk het filament omhoog duwt in de hotend. De nozzle zelf lijkt dus niet te verstoppen maar de glitters veroorzaken op deze manier wel een heatcreep probleem.

De ophoping van glitters onder de microscoop

Mechanische sterkte

Om het materiaal op sterkte te beoordelen heb ik teststukjes geprint. De teststukjes trek ik vervolgend met de hand stuk met een krachtmeter. In de volgende tabel zet ik het Real PLA tegenover een vrij regulier PLA van Primacreator. Hier is te zien dat het materiaal minder sterk is dan een PLA zonder glitter. Binnenkort post ik meer testdata van materialen.

Chart by Visualizer

Conclusie

Ondanks de vastlopers bij de grote prints ben ik positief over dit materiaal. Het print erg makkelijk en gedraagt zich goed bij lastige vormen met veel overhang. Het is wel een bros materiaal dus daardoor minder geschikt voor functionele onderdelen die tegen een stootje moeten kunnen.

Voor de mensen die dit materiaal voor grote modellen willen gebruiken adviseer ik een grotere nozzle van bijvoorbeeld 0,6mm te gebruiken. Mogelijk voorkomt dit het ‘stuwen’ van de glitters.

 

REAL Sparkle Ruby Red PLA filament 24,50
 • Prijs/Kwaliteit
 • Printbaarheid/Gemak
 • Uiterlijk
 • Mechanische eigenschappen
 • Betrouwbaarheid
3.5

Conclusie

Ondanks de vastlopers bij de grote prints ben ik positief over dit materiaal. Het print erg makkelijk en gedraagt zich goed bij lastige vormen met veel overhang. Het is wel een bros materiaal dus daardoor minder geschikt voor functionele onderdelen die tegen een stootje moeten kunnen.

Pros

 • Mooie prints
 • Print eenvoudig (kleine prints)
 • Kartonnen spool

Cons

 • Vastlopers bij lange prints
 • Duurder dan ‘standaard’ PLA
 • Minder sterk dan ‘standaard’ PLA
Geplaatst in 3D-Print Filament Review en getagd met .

Leave a Reply