De grote PLA TEST Deel 1: Het beste PLA voor een lithophane

Voor het printen van een mooie lithophane wordt vaak aangeraden om een wit PLA te gebruiken. Deze kleur is natuurlijk niet moeilijk te krijgen maar welk PLA geeft het mooiste resultaat? In deze test zet ik 15 verschillende witte PLA filamenten naast elkaar.

De test

Om een goede vergelijking te maken gebruik ik voor alle prints dezelfde file, dezelfde printer en dezelfde instellingen. Hierbij gebruik ik de instellingen waarvan ik weet uit jaren ervaring dat deze veilig zijn voor reguliere PLA soorten. Alle prints ga ik vervolgens fotograferen met dezelfde opstelling en camera-instellingen. Natuurlijk kan het zijn dat een bepaald materiaal een andere verlichting nodig heeft voor het gewenste resultaat en dit kan ook per gebruikte foto verschillen. In deze test kijk ik vooral naar de kwaliteit van de print en het contrast van de afbeelding.

 • Printer: Raise3D Pro2+
 • Bedoppervlakte: PEI
 • Nozzle: Koper gecoat (nieuw)
 • Slicer: Ideamaker
 • Laagdikte: 0,1mm
 • Shells: 5
 • Infill: 95%
 • Flow: 90%
 • Snelheid: Max 50mm/s (buitenwanden 20mm/s)
 • Bedhechting: Raft
 • Support: Uit
 • Koeling: 100%
 • Temperatuur: 205ºC
 • Bedtemperatuur: 55ºC
 • Printtijden: Litho: ca. 20uur, Benchy: ca. 4uur, Polypearl tower: ca 2,5uur
 • Foto: Harald Labout

De materialen

 • Primavalue PLA
 • Spectrum Premium PLA Arctic White
 • Spectrum Premium PLA Polar White
 • Polymaker Polylite PLA White
 • Polymaker PolyTerra PLA Cotton White
 • Polymaker Polymax PLA White
 • Azurefilm PLA
 • Real Matt White
 • Real PLA White
 • 123 3D Jupiter
 • Esun PLA+ Cold White
 • Creality PLA
 • Rosa PLA Basic
 • GTS3D
 • Devildesign PLA

Disclaimer: In deze test is getest met 1 rol per merk. Het kan dus een keer gebeuren dat een rol een productiefout heeft. De 2 materialen die veel problemen gaven krijgen dan in een volgende test een herkansing met een nieuwe rol.

Om zeker te zijn dat een print niet toevallig minder goed is door een technische storing print ik tussendoor extra prints. Bij slechte resultaten start ik direct een nieuwe print in een materiaal waarvan ik weet dat het goed en betrouwbaar presteert, dit is Polylite PLA van Polymaker.

In totaal heb ik meer dan 500 uur aan tests uitgevoerd. Steekproefgewijs heb ik een aantal modellen meerdere keren geprint in hetzelfde materiaal en tussen deze modellen zaten geen noemenswaardige verschillen.

In een aantal gevallen zal de uiteindelijke conclusie afhangen van de smaak van de gebruiker. Zo zijn bepaalde witte filamenten wat warmer of kouder wit. De lichtdoorlaatbaarheid verschilt ook per filament. Het matte PLA van REAL blijkt als enige materiaal niet geschikt te zijn voor het maken van een lithophane. Het materiaal laat simpelweg te weinig licht door. Een andere tegenvaller is het PLA van Devil Design. Dit PLA liep herhaaldelijk vast door heatcreep waardoor het niet mogelijk was om de lithophane van 20uur printtijd succesvol af te ronden. Ook de kleinere Benchy prints liepen vast. Uiteindelijk is het gelukt om 1 Benchy te printen. Hoogstwaarschijnlijk is het mogelijk om een succesvolle print te krijgen met Devil Design met speciaal aangepaste instellingen maar dat neemt niet weg dat ik dit materiaal in deze test moet beoordelen als ‘zeer slecht’.

De top 10!

De nummers 1. Polymaker Polylite PLA White en Esun PLA+ Cold white

Van alle materialen die getest zijn springen twee materialen eruit. Omdat beide filamenten een andere uitstraling geven aan de litho zet ik beide op de eerste plek.

Het Polymaker Polylite PLA filament geeft een zeer nette print. De laagopbouw is constant en het materiaal laat het licht mooi door bij verschillende lichtsterktes. De kleur is een beetje warm-wit als de lamp aanstaan. Als de lamp uitstaat heeft het materiaal een licht mat oppervlakte.

Polymaker Polylite PLA White Lithophane

Bij het filament van Esun PLA+ Cold White zien we ook hele mooie constante lagen. De litho heeft nauwelijks storende horizontale lijnen. Het contrast van de lithophane is mooi bij verschillende lichtsterktes. Het grote verschil met Polymaker is de kleur. Zonder verlichting is het verschil nauwelijks te zien maar zodra de lamp aanstaat is het Esun filament een veel koelere kleur.

Esun PLA+ Cold White

Plek 2. Een materiaal met wat vraagtekens. GTS3D PLA+

Het filament van GTS3D was een verrassing in deze test. Dit materiaal is de goedkoopste uit de test maar gaf mooie prints. Maar toch heeft dit materiaal een paar vreemde eigenschappen. Ten eerste de rondheid van het filament zelf. De meeste A merken controleren de rondheid en diametervariaties van hun materiaal. Het GTS3D filament leek vrij consistent wat de dikte maar was totaal niet rond. Ik heb heel veel materialen getest maar ik heb nog nooit een filament gezien wat bijna vierkant was. Is dit erg? Uit de test op de Raise3d printer met Bondtech-directdrive extruder lijkt dit niet uit te maken. Mogelijk is dit een ander verhaal op andere printers met andere extruders maar vooralsnog laat ik deze afwijking niet meewegen in mijn beoordeling.

Een ander vreemde eigenschap van dit materiaal is het zeer lage aandeel van pigmenten. In dit geval pakt dat redelijk goed uit. De witte kleurstof in filament is vaak de oorzaak van een slechtere extrusie. Om filament goed wit te krijgen wordt vaak ook een hoger aandeel pigment gebruikt dan andere kleuren. De lithophane geprint in GTS3D filament is erg mooi geprint maar het is al snel duidelijk dat deze heel veel licht doorlaat door het lage aandeel pigment. Hierdoor moest ik bij het fotomoment de verlichting flink lager zetten omdat anders de foto flink overbelicht werd. Dit kan een nadeel maar ook een voordeel zijn bij het maken van een lithophane. Je hebt aan een hele lichte lamp genoeg maar als een lamp of de zon te fel is zal je minder contrast zien. Voor een felle lichtbron kan je wel de keuze maken om de lithophane wat dikker te printen, dit kost natuurlijk wel meer materiaal en printtijd.

GTS3D PLA+ op 100% lichtsterkte
GTS3D PLA+ op 45% lichtsterkte
GTS3D PLA+ op 10% lichtsterkte
GTS3D PLA+ dwarsdoorsnede filament

Plek 3. Polymaker Polymax PLA

De Polymax serie van Polymaker bestaat uit verschillende materialen die gemodificeerd zijn om extra taai te zijn. Voor een lithophane zal dat meestal niet relevant zijn. De printkwaliteit van Polymaker Polymax PLA is zeer goed en het resultaat is vrijwel hetzelfde als het veel goedkopere Polylite PLA. De lithoplane is net zo mooi als de nummer 1 uit onze test maar omdat dit materiaal zoveel duurder is plaats ik deze op de 3e plek. Het is een aanrader voor mensen die vooral functionele onderdelen maken en af en toe een lithophane willen printen zonder hiervoor een ander materiaal aan te schaffen. Print je alleen litho’s? Dan heeft dit materiaal geen meerwaarde ten opzichte van de goedkopere opties.

Polymaker Polymax PLA

Plek 4. Polymaker PolyTerra

Polyterra is een ‘speciaal’ PLA soort. Het basismateriaal is anders dan alle andere PLA filamenten uit deze test. Polyterra is een materiaal wat ontwikkeld is om een mat oppervlakte te hebben maar ook sneller te composteren in een industriële composteerinstalatie. Hoewel het sneller biologisch afbreekbaar is mag ook dit materiaal niet in het groenafval. Dit filament is ook ietsje flexibeler en een stuk zwaarder dan normaal PLA.

De lithophane ziet er goed uit. Als het licht uit staat is de matte finish erg mooi. De laagopbouw is minder constant dan de filamenten uit de top 3. De achterkant laat vrij veel stringing zien die overigens niet zorgen voor een slechter resultaat van de lithophane. De kleur is wat warmer/geler dan andere witte filamenten. De prijs zit net onder de €20,- per kilo wat zeer schappelijk is.

Polymaker PolyTerra PLA

Plek 5. Creality PLA

Het materiaal van Creality print makkelijk en geeft een nette print. Dit materiaal lijkt een vrij laag pigment gehalte te hebben. Het filament voelt aan als een heel basic PLA, het is glad en vrij bros. De litho heeft iets meer horizontale lijnen maar is nog steeds erg netjes.

Creality PLA

Plek 6. Spectrum Premium PLA Polar white

Spectrum Premium PLA is een filament met een hoog gehalte aan pigmenten. Zonder licht lijkt het model erg wit maar met het licht aan is te zien dat het materiaal vrij veel licht doorlaat. Ook is de laagopbouw een stuk duidelijker te zien dan de hoger scorende materialen. Al met al is het een acceptabele print voor een redelijk geprijsd materiaal.

Spectrum Premium PLA Polar White

Plek 7. Primavalue PLA, Spectrum Arctic White en 123-3D Jupiter

Op deze plek heb ik 3 verschillende materialen staan. De kwaliteit en de prijzen liggen naar mijn mening zo dicht bij elkaar dat ik geen onderscheid kon maken. Deze materialen geven een acceptabel resultaat maar de lithophane’s zijn overduidelijk afkomstig uit een 3D-printer. De horizontale lijnen vallen nu echt op. Deze kleur van Spectrum is wat koeler wit maar laat zeer weinig licht door waardoor de litho een sterke lamp nodig heeft om genoeg contrast te krijgen.

Primavalue PLA
Spectrum Premium PLA Arctic White
123-3D Jupiter PLA

Plek 8. REAL PLA

De 3D-print in REAL PLA heeft een onregelmatige laagopbouw die duidelijk zichtbaar is als het licht niet aanstaat. De kleur is mooi maar het geheel oogt erg grof met een beperkt contrast.

REAL PLA

Plek 9. Azurefilm

Het filament van Azurefilm lijkt wit op de rol maar de lithophane is vrij gelig en bijna bruin. De print is zeer ongelijkmatig. Ik heb de print nog een keer extra uitgevoerd maar het resultaat bleef hetzelfde. Ik vermoed dat dit materiaal teveel pigment bevat wat de printbaarheid beïnvloed.

Azurefilm PLA

Plek 10. Rosa PLA Basic

Het filament van Rosa was geen succes. De extrusie was zeer ongelijkmatig. Om zeker te zijn dat dit geen hardware probleem was heb ik tussendoor nog een ander materiaal geprint zonder problemen. Het resultaat van dit filament is matig. Dit materiaal zet ik op de herkansing lijst voor een eventuele volgende test.

Rosa Basic PLA

Plek 11. Real Mat White

Het matte PLA van REAL is het eerste materiaal wat echt niet geschikt is voor het maken van litho’s. De lithophane laat zo weinig licht door dat het hele effect weg is. Daarnaast is de print ook erg grof met ongelijkmatige lagen.

REAL Mat PLA

Plek 12. Devil Design

De grote verliezer van deze test is het PLA van Devil Design. Ondanks meerdere pogingen is het niet gelukt om een lithophane van 20 printuren te printen. Het materiaal bleef vastlopen in de hotend. Tussendoor heb ik weer een lithophane geprint in Polylite PLA wat geen problemen gaf. Ook op andere temperaturen bleef het filament van Devil Design problemen geven. Ik heb ook diverse pogingen gedaan om kleine prints te maken en met pijn en moeite lukte het om een Benchy te produceren maar ook deze was van een zeer slechte kwaliteit.

Devi Design PLA

Conclusie

Uit deze test blijkt dat wit PLA niet altijd gewoon wit PLA is. De verschillen tussen de merken zijn duidelijk zichtbaar bij het maken van een lithophane. Het lijkt erop dat een filament met de juiste en het liefst zo min mogelijk pigmenten de mooiste resultaten geeft.

In deel 2 van deze test ga ik de materialen beoordelen op de oppervlakte kwaliteit.

Geplaatst in 3D-Print Filament Review.
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties